Introductie van de  'Namaste Primary School'
 

Van Kathmandu naar Pokhara in 25 minuten.              Voor aankomst vlieg je over onze school
 
De ‘Namaste Primary School’ ( geopend 15 april 2007) is een prachtig mooi gebouw dat te midden van vele rijstvelden ligt. Het ligt op een rustige locatie in het zuiden van de stad Pokhara. Het is een basisschool voor kansarme kinderen. De ouders van deze kinderen leven onder de armoede grens en zijn niet in staat hun kind naar een publieke school te sturen. Men zegt dat deze scholen gratis zijn, maar het feit wil dat de ouders zelf moeten zorgen voor uniformen, schoenen, schriften en schrijfgerei. Dus niet gratis. Het gemiddelde inkomen van deze families, waarvan de man vaak landarbeider is, ligt rond de 30 euro per maand. Een zak rijst van 30 kilo kost tegenwoordig al bijna 9 euro (afhankelijk van de kwaliteit) en daar doen ze vaak maar een maand mee, omdat ze 2x per dag rijst eten. De huur van het hutje waar ze in wonen moet ook betaald worden en dan blijft er daarna weinig over voor andere dingen. Veel ouders en kinderen zijn dus heel erg blij met de komst van de ‘Namaste Primary School’. Op deze school zal plaats zijn voor max. 170 kinderen. Het belangrijkste is dat deze groep kinderen leert (Engels)lezen en (Engels)schrijven. Ze krijgen op een redelijk hoog nivo les wat te vergelijken is met het nivo van een Boarding school of een privé school. De bedoeling is het onderwijs aantrekkelijker te maken voor de kinderen, door ze op een andere manier les te geven en niet op de manier die de leerkrachten zelf vroeger hebben gehad. Dit is namelijk erg saai. Er wordt vooral veel opgedreund en nagezegd. We hopen ook dat als er vrijwilligers naar ons project gaan deze zich af en toe ook eens op de leerkrachten richten om ze een betere manier van lesgeven te leren. De vakken zijn o.a. rekenen/wiskunde, maatschappijleer, algemene kennis, gezondheidsleer, nepali/engels, nepali/engels grammatica, sport en spel en wetenschap w.o. aardrijkskunde. Daarnaast heeft elke klas per dag een ‘praktijk’-uur. Dit kan een leerzaam spel zijn, maar ook bv. voorlezen of zelf lezen in de bibliotheek. Als het regent buiten kunnen ze ook de bovenste verdieping gebruiken, waar er ook gesport, gespeeld of gedanst kan worden. In totaal zijn er 7 klaslokalen, een grote bibliotheek met Engelse leesboeken en voor de allerkleinste is er, naast de gewone klas, een speelklas vol met spelletjes en pluche beesten. Er is een grote keuken gemaakt waar de 3 kookdames zich lekker kunnen uitleven als ze voor de kinderen gaan koken. Tevens is er de gelegenheid om buiten te koken. Aan de voorkant van de school is ook nog een mooie speeltuin aangelegd met een schommel, een glijbaan en een klimrek.
 
Namaste Primary School van verschillende kanten.
 

Stichting Namaste Nepal zorgt voor:

Minimaal 2x per maand zal er een voedzame maaltijd gekookt worden. De ene keer groenten met rijst en de andere keer groenten met noodles. Minimaal 1x per week een stuk fruit afhankelijk van het seizoen. De schoolboeken, schriften, pennen, potloden, gummetjes, puntenslijpers, sportmaterialen, medicijnen, etc. én de salarissen van alle leerkrachten worden ook door ons betaald. Wij hebben berekend dat voor slechts 6,00  
per maand
een kind al naar deze school kan. De ouders van de kinderen betalen een hele kleine bijdrage aan schoolgeld van 40 eurocent per maand. Als een familie meer dan 3 kinderen op school heeft is de 3e en de daarop volgende gratis. Wij vragen deze bijdrage zodat ook de ouders later kunnen zeggen dat ze bijgedragen hebben aan het onderwijs van hun kind. Het ontvangen geld zal besteed worden aan speciale activiteiten zoals een dagje uit of een picknick.

Extra's :

Een paar lokale kapsters zullen de kinderen ongeveer 2x per jaar een gratis knipbeurt geven. Ook zal er 1x per jaar een groep tandartsen uit Nederland de kinderen een gratis gebitsbehandeling geven.

Even voorstellen :

Op 16 april 2008 is groep 7 toegevoegd aan de school. De basisschool is nu compleet waardoor de kinderen na het behalen van hun laatste examen een officieel certificaat overhandigd krijgen. Deze hebben ze nodig als ze eventueel naar het vervolgonderwijs willen.
Geen van onze leerkrachten beschikt over een officieel lerarencertificaat, maar de meesten hebben wel jarenlange ervaring zowel op publieke scholen als op privé scholen. Het belangrijkste voor ons is dat de leerkrachten er zich van bewust zijn dat ze met een grote groep kinderen werken waarvan de ouders onder de armoede grens leven. Ze hebben veel aandacht, zorg en liefde nodig.
Wij hebben besloten dat er op onze school geen uniformen gedragen hoeven te worden. Dit geld kunnen we beter besteden aan onderwijs. De leerkrachten dragen wel de voorgeschreven kleding. Het is ook onze keus geweest meer vrouwen dan mannen aan te stellen. Op het oude schoolproject werkten hoofdzakelijk mannen en was er een directeur van hoge kaste, die totaal geen respect had voor de vrouwen, terwijl de dames in kwestie honderd keer harder werkte en veel beter met de kinderen omgingen. Wij hebben daarom nu ook geen directeur aangesteld. We hebben deze kwestie vaak besproken en een ieder ging ermee akkoord. Er is wel een schoolhoofd, maar het is de bedoeling dat ze met z’n allen als één groot team de school zullen moeten gaan draaien. Elke leerkracht heeft er een verantwoordelijke taak bij. De een zorgt voor het bijhouden en schoonmaken van het voorraadhok waar de schoolmaterialen liggen, de ander zorgt voor het op orde houden van de bibliotheek. Dan is er de controle op de keukenvoorraad en het schoonhouden van de keuken. Ook op de sportmaterialen moet controle gehouden worden. Pas als de kapotte spullen ingeleverd zijn komen er nieuwe. Van elk kind wordt een medisch rapportje bijgehouden. In het begin van het jaar worden ze ook allemaal gewogen en gemeten.

 
Principal Savitri  Chandra  Sadagi Sara Samjhana
 

Natuurlijk is er ook een 7- koppig Nepalees bestuur. En ja, je raad het misschien al…… ook hier zijn we op een dame overgestapt wat betreft een belangrijke functie. Laxmi is voorzitter. Daarbij komt ook nog dat Laxmi van een lage kaste is en nog nooit onderwijs heeft gevolgd. Zij heeft al jarenlang een klein winkeltje, dat tevens   woonhuis is, in Lake-side. Ze spreekt leuk Engels, dat ze van toeristen heeft geleerd en heeft een fantastisch zakelijk inzicht. Laxmi zorgt voor alle financiële handelingen zoals betalen van salarissen en bestellingen voor de school. Tevens is zij ook één van de drie kookdames.

Dan is er meneer Pokhrel. En belangrijke man. Hij is de onderwijsbegeleider van het district waarin de school ligt. Hij gaat na of de school en de leerkrachten aan alle eisen voldoen. Hij heeft onze school van onder tot boven goed geïnspecteerd en gaf veel complimenten. Over de bibliotheek en de peuterspeelklas was hij helemaal tevreden. Dat streelt je hart wel hoor.  

 
Meena Amrit  voorzitter Laxmi bestuur van N.P.S. mr. Pokhrel
 

Op de ‘Namaste Primary School’ wordt iedereen geaccepteerd zoals die is of het nou een hoge of lage kaste is. Ze moeten gewoon als collega’s en vrienden en zeker als één team samen werken.
Tenslotte hebben we allemaal het zelfde hartje!!!! 

 
                                                                                                                                 terug naar boven