Ineke en Meike   -  Januari  - 2008 -

Op bezoek bij de Namaste Primary School in Pokhara 

Al enige tijd hadden Meike en ik (Ineke) het idee dat we tijdens onze vakantie in Nepal naast een trekking, bezienswaardigheden en Chitwan wat extra zouden willen doen; maar wat? Een vriendin van mij kende de Stichting Namaste Nepal en wees ons hierop; het contact met Julia was snel gelegd en daarbij ideeën om wat te kunnen doen tijdens ons korte verblijf in Pokhara.
Eind januari 2008 kwamen we aan in Nepal. In de buurt van Pokhara gingen we eerst een 5 daagse trekking doen. Eerst hebben we daarom contact gelegd met Laxmi om afspraken te maken wat we op de school zouden willen doen. We zijn gelijk met haar naar de school gegaan om kennis te maken met de kinderen en de docenten. Wat een prachtig gebouw en wat spreken de kinderen al goed Engels! We waren erg onder de indruk.

 
ochtend ceremonie Ineke helpt mee en ook Meike eten uitdelen lekker smullen
 

Omdat we niet zoveel tijd hadden om structureel iets te kunnen doen hebben we in overleg met Julia er voor gekozen om een maaltijd te sponsoren en dus te koken voor de kinderen. Ook hebben we kleding en speelgoed uit Nederland meegenomen. Dat komt altijd goed van pas. Met Laxmi hebben we afgesproken dat we na de trekking naar haar toe zouden komen om samen boodschappen te doen voor de maaltijd die we wilden gaan koken.
Na 5 dagen veel kou tijdens de trekking was het deze kookdag gelukkig mooi weer! Eerst hebben we heel veel groente en fruit gekocht, zoveel dat we ons met de taxi terug hebben laten brengen naar school. Laxmi had al voor de gedroogde rijst, allerlei kruiden, olie en limonade gezorgd. Alle leerlingen stonden klaar om ons te verwelkomen!

Samen met Laxmi en 2 Nepalese kookmoeders hebben we de groenten geneden en de maaltijd klaargemaakt, pannen vol. Tijdens de lunch konden we gelukkig lekker buiten zitten. Alle kinderen zaten al klaar en na het uitdelen kon er gegeten worden. Het smaakte heerlijk. Ook hebben we samen met Dhana (het hoofd van de school) naar al het speelgoed gekeken dat we meegenomen hadden en heeft Meike, waar nodig, nog toelichting gegeven. Daarna hebben we ieder met een aantal kinderen uit de kleuterklas wat spelletjes gedaan en gelijk Engelse woordjes geoefend. ’s Middags hebben we nog een sinaasappel uitgedeeld en toen was het al weer tijd om afscheid te nemen.

 
spelletjes uitleggen speelgoed uitdelen spelletje doen memory fruit uitdelen
 

We hebben er werkelijk van genoten en het (korte) meehelpen op de school heeft een hele extra dimensie aan onze vakantie gegeven. 

Ineke Schindeler
Meike Spruitenburg – van Dijk

 

                                                                                    terug naar boven