Danielle en Erwin  -  november  2010  -

NAMASTE

 

Tijdens de voorbereiding voor onze reis naar Nepal werden we door vrienden geattendeerd op ‘Stichting Namaste Nepal’. Zij kenden de stichting vanwege de jaarlijkse collecte in Delft. Na het doorlezen van de site waren we enthousiast door het gedreven en kleinschalige karakter van het werk van de stichting. Na een enthousiaste mailwisseling en bezoek aan Julia bleek dat we ook tijdens een kort bezoek wat konden bijdragen aan de school; het inkopen en koken van een maaltijd.

Omdat we van tevoren niet precies konden inschatten wanneer we in Pokhara zouden aankomen, was het bezoek moeilijk te plannen en was er dan ook toevallig al 2 dagen eerder een maaltijd voor de kinderen verzorgd. De eerste dag zijn we samen met Laxmi ter kennismaking naar de school gegaan en hebben we besloten om in plaats van een maaltijd te koken, te zorgen voor fruit en limonade. De volgende dag hebben we dan ook de halve mand appels van een fruitverkoper leeg gekocht en gingen we met 12 kilo’s appels en limonadepoeder richting de school. Op school ‘s ochtends met de allerkleinsten spelletjes gedaan, wat een gezellige drukte! Daarna in de keuken appels wassen en grote emmers limonade maken.   

Tijdens de middagpauze stond iedereen netjes in de rij voor een appel en limonade. Wat een feest! We hadden meer dan genoeg drinken dus al snel kwam menigeen voor een 2e of 3e (en zelfs soms 4e)keer! Ze genoten duidelijk van de appels en limonade... ook het fototoestel vonden ze helemaal geweldig! het was bijna onmogelijk om het fototoestel op te bergen...

 
kopen en uitdelen van de appels en daarna lekker limonade drinken en buitenspelen
 

Na de pauze hebben we een aantal lesuren overgenomen, omdat er een leraar ziek was. We hadden beide geen leservaring, maar met een beetje improvisatie vlogen de uurtjes zo voorbij... We hebben in het Engels kennismakingsgesprekken met ze gedaan en wat verteld over ons leven hier in Nederland, rekenspelletjes en ‘ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’. De lesuurtjes waren voor ons een erg leuke en speciale ervaring en zo te merken vermaakten de kinderen zich ook wel! |
Hier nog het een en ander wat in ons op komt als we terug denken aan ‘Stichting Namaste Nepal’ en het bezoek aan de school:

- hartelijkheid
- enthousiasme
- een geweldig opgezet en draaiend project
- wat spreken de kinderen al goed Engels!
- discipline en beleefdheid zit er goed in, dit blijkt wel uit de meest slimme
vraag
  die aan ons gesteld is: “can you please ask us: 'please, sit down?”
 
(alle kinderen stonden netjes op aan het begin van de les en bleven net zo lang
  staan totdat wij vroegen of ze wilden gaan zitten, en dat vergaten wij natuurlijk....)
- grote drukte bij het toilet na de pauze (na al die limonade)
- de stralende gezichten wanneer de kinderen genieten van de appel of limonade
- wat is de school een enorme toegevoegde waarde aan het leven van
 deze kinderen!

We willen zowel de stichting als Laxmi en het docententeam bedanken voor deze prachtige dagen!
Het waren maar 2 dagen, maar een geweldige toevoeging aan onze prachtige vakantie in Nepal! 

groetjes, 

Danielle en Erwin

 

                                                                                    terug naar boven