Femke van der Poel  - april 2007 -

10 maart 2007 kwam ik aan in Pokhara Nepal in het Giri Guesthouse waar manager Shekhar mij direct uitgebreid vertelde over de ‘Namaste Primary School’ waar hijzelf ook nauw bij betrokken is. Hij deed direct wat suggesties m.b.t. wat ik allemaal alvast al niet kon doen voor klusjes voor de school. (bv. de toegangsweg naar de school laten bestraten, tuin aanleggen, schilderen, enz. enz.) Ja ja Shekhar kan goed delegeren daar kwam ik al snel achter.. ha ha ha! Oorspronkelijk zou ik wat later arriveren in Pokhara omdat ik eerst nog wat van Kathmandu wilde zien, echter ik vond Kathmandu zo’n drukke stad dat ik direct door ben gereisd naar Pokhara. Daar aangekomen kon ik dus meteen aan de slag…(dat had ik niet helemaal verwacht).

Ik heb al op de eerste dag na aankomst een bezoekje gebracht aan de school (in aanbouw). Achterop de motor bij Shekhar, dat was al een belevenis op zich.. Shekhar is namelijk een heel klein Nepalees mannetje op een niet al te grote motor.. en daar zat ik dan als grote dikke Hollandse bij achterop.. en dan had ik nog eens een knalroze broek aan ook!.. nee dat was geen fraai plaatje.. ha ha.. maargoed.. terug naar belangrijker zaken.. de school. Ik zou de komende weken de stenen omheining en de wc deuren in gezellige vrolijke kleurtjes schilderen en de tuin beplanten. 15 april gaat de school open en zullen de lessen beginnen.

Na een aantal daagjes ben ik inmiddels wel een beetje bekend geraakt met dit stadje, weet wat ik waar kan vinden, heb ook al wat verschillende, interessante mensen ontmoet en probeer, samen met de anderen, zo goed en kwaad als het gaat het reilen en zeilen m.b.t. de laatste werkzaamheden van de school in de gaten te houden. De werkzaamheden verlopen namelijk met 'de Nepalese slag' wat inhoud dat de dingen niet altijd gaan zoals ze bedoeld en gewenst zijn.. Beetje gedoe maar ook wel weer hilarisch al deze miscommunicaties, alles best zolang het resultaat maar naar tevredenheid is!!..
De Nepalezen die ik tot nu toe ontmoet heb zijn heel erg gastvrij en hartelijk, ben uitgenodigd hier en daar bij familie thuis te komen eten, heel gastvrij. Sommige mensen zijn wat opdringerig m.n. de verkopers, in het begin bleef ik dan beleefd bedanken en zeggen dat ik geen interesse had, nu laat ik wat directer merken dat ik niet geïnteresseerd ben, veel effectiever...
 
Swayambunath de school Femke en Julia Femke
 

Verder ben ik twee dagen op een korte ‘hike’ de bergen in geweest samen met twee Nieuw Zeelanders en Shekhar. We hebben overnacht in een guesthouse in de heuvels, er was geen elektra en het is er behoorlijk koud in de nacht. We kregen dekens en heb de mooiste zonsondergang en zonsopgang ooit gezien met op de achtergrond de Machhapuchhare (fish tail mountain) schitterend!!! S’-avonds zaten we rond een klein vuurtje en kregen Daal Bhaat te eten. De Nepalese maaltijd bestaande uit rijst, linzensoep en een soort aardappelcurry, allemaal lekker pittig geruid, heerlijk!
Komende dagen druk met de werkzaamheden m.b.t. de school en dan ga ik een paar daagjes naar een ander wat rustiger gebied hier niet ver vandaan en als ik terug kom gaan we heel hard klussen (verven, tuinieren e.d.) om op tijd klaar te zijn voor de opening in april.

Afgelopen week hebben we flink de handen uit de mouwen gestoken (i.t.t. de mannen van het aannemersbedrijf die het niet zo nauw meer nemen met de werktijden en klussen..) We hebben een berg kiezelstenen verplaatst naar het entreepad van de school, de buitentoiletten geschilderd en zijn op pad geweest om een en ander te regelen qua spullen. Gisteren en eergisteren waren inschrijvingsdagen en konden de ouders met hun kinderen naar de school komen om hen in te schrijven. Leuk sfeertje, druk en gezellig. We hadden wat banken en stoelen buiten gezet waar de 5 leerkrachten achter zaten die de kinderen inschreven. De eerste dag 74 kinderen ingeschreven en de tweede dag zo'n 45 dus een mooi begin. In de loop van de week zullen er nog wel wat ingeschreven worden. Deze school, Namaste Primary School, is alleen bedoeld voor kinderen waarvan de ouders de publieke school niet kunnen betalen. (die is wel gratis maar de ouders moeten zorgen voor schoolmateriaal, uniform e.d. dus toch nog best een bedrag voor ze). Namaste Primary School vraagt alleen een bedrag van 15 rps per maand en verder niets. Sommige ouders die de publieke school best kunnen betalen proberen echter toch hun kinderen hier in te schrijven. (en geef ze eens ongelijk..) dus dat moesten we wel goed in de gaten houden.
Overdag werken we en s’-avonds zitten we (Julia, Herna, nu ook Marijke en ik) gezellig bij Laxmi, (en haar familie) de ‘president’ van de school die naast het runnen van een winkel ook heel nauw bij de school betrokken is. En zij maakt de lekkerste Daal Baath klaar die er bestaat!
 
inschrijven Asis Angeli kiekeboe
 

Vandaag, 15 april,  hebben we de school geopend en dat gevierd met alle kinderen, ouders, leerkrachten en wie verder nog langs kwam. Het was fantastisch!!! Ik schat dat er wel een paar honderd mensen zijn geweest. Alles vond buiten op het grote speelveld plaats, waar ook voor iedereen Tarkari(een ratatouille van veel groenten) met rijst werd gekookt op de buitenkooktoestellen. Ik ben de hele dag onder ‘n berg kinderen bedolven geweest, liedjes zingen, frisbiën, dansen, rennen, wat een feest!!! daar heb ik nou een maand hard voor gewerkt, voor die blije gezichtjes!! (op de foto's lachen ze echter niet zo vaak dat komt omdat ze zich schamen voor hun slechte gebitjes..)
Ze moesten vrij lang wachten op het eten toen zeiden een aantal kinderen: 'oh Femmeke (Femke lastig uit te spreken, we are so happy today that we forget to be hungry!'.. Heb ook wat kleding kunnen uitdelen, dank voor degenen die deze meegaven! Kortom een zeer geslaagde opening! A.s. zondag is de vakantie afgelopen en beginnen de lessen, mijn tijd hier zit er zo'n beetje op, a.s. vrijdag ga ik met Simone op trekking (Annapurna circuit) waar ik ook ontzettend veel zin in heb al vind ik het wel jammer om weer weg te gaan hier!
Dit was het weer voor nu we gaan met z’n allen (want we zijn sinds een paar dagen met Charles en Petra erbij met vijf vrijwilligers) een lekker biertje drinken om dit te vieren!!  

 
gezellig hoor verlegen meisje NAMASTE lekker eten
 

Hier eindigt ook dit verslag. Ik heb met héél veel plezier een hele kleine bijdrage geleverd aan dit ontzettend goede project van Julia en Brigitte!! Ik hoop dat deze school nog lang blijft bestaan. Een erg leuk project voor vrijwilligers om hun steentje aan bij de dragen! Julia en Brigitte héél veel succes en plezier gewenst met het vervolg van dit project en bedankt dat ik er een tijdje deel van uit mocht maken! Toekomstige vrijwilligers wens ik héél veel plezier, als je nog die kant uit gaat!

Ps: vraag voordat je je vliegticket bevestigt (Gulf Air) of je kosteloos extra kilo’s kunt meenemen. Altijd handig om bijvoorbeeld kleding, speelgoed, medische dingen e.d. mee te kunnen nemen voor de hulpbehoevenden in Azië.

Hartelijke groet, Femke van der Poel

 

                                                                                              terug naar boven