Tandarts op school  - 24 september 2007 -

 

Een groep van 5 Nederlanders waarvan 2 tandartsen, 3 assistentes, 1 nepales mondhygiënist en 1 tolk waren dit jaar weer in Nepal om een aantal projecten te bezoeken en aldaar de kinderen een gratis gebitsbehandeling te geven. Zij werden bijgestaan door 2 Nepalese tandartsen. Wij vonden het een eer dat ze ook onze schoolkinderen wilden behandelen. Van te voren was er via de mail contact geweest van wat er allemaal aanwezig moest zijn op school voor deze dag. Gelukkig was Petra, een Nederlandse vrijwilligster, op dat moment aanwezig die samen met Laxmi de nodige voorbereidingen hiervoor kon treffen. We hadden besloten dat de keuken dienst zou doen als behandelkamer. Er stonden 3 grote tafels waar de kinderen op konden liggen en er waren banken die gebruikt werden om de instrumenten op te leggen. Er stonden verschillende emmers klaar met schoon water waarin de instrumenten gesteriliseerd konden worden.
Maar eerst kregen alle klassen poetsinstructies van Arjun en Hari die met een groot gebit lieten zien hoe er gepoetst moest worden. Daarna kregen ze allemaal een tandenborstel en mochten ze buiten bij de kraan oefenen.

 
poets instructies van Hari en Arjun
klaarleggen van de instrumenten en controle van de gebitjes
 

De behandelingen liepen erg uiteen. Zo was er een jongen waarbij er 4 rotte kiezen verwijderd moesten worden en een andere had wel 3 gaatjes. Sommige kinderen bleven heel rustig, want de meesten wisten natuurlijk helemaal niet wat er eigenlijk ging gebeuren. Andere kinderen stribbelden tegen en anderen huilden de boel bij elkaar, alleen al bij het zien van het spiegeltje!! Twee kinderen werden zelfs verwezen naar een kliniek, omdat er teveel werk aan het gebit gedaan moest worden. De kwaliteit van de gebitjes verschilden erg. Sommige kinderen hadden een gebit met prachtige tanden en sommige hadden echt al een slecht gebit. Dit kan alles te maken hebben met het ‘arm zijn’. Een pakje mierzoete koekjes is nu eenmaal goedkoper dan een gezonde appel.
De gehele dag verliep op rolletjes en iedereen droeg zijn steentje bij. Vandaag zijn er 121 kinderen (sommige wilden echt niet), 5 leerkrachten en nog een aantal andere mensen behandeld. Van elk kind zijn de gegevens genoteerd, zodat bij een volgend bezoek van de tandarts gezien kan worden wat er is gedaan. De bedoeling is dat de komende tijd de kinderen hun tandenborstel mee naar school brengen en na de pauze gezamenlijk gaan poetsen om ze te laten wennen aan de routine.

 
op een professionele manier werden de kinderen geholpen
de behandelingen waren niet altijd even leuk
 
Natuurlijk werd er ook gepauzeerd tussen de middag. Petra en Laxmi hadden gezorgd voor een nepalees snackje, frisdrank en fruit. Aan het eind van de dag heeft Dhana, het hoofd van de school, de tandartsen bedankt en hen een tika gegeven. Laxmi, de voorzitster van het bestuur, deelde daarna een ‘katta’ uit (sjaaltje voor goede en veilige reis).
 
                                        gezellig lunchen                                                                 na een tika en een sjaaltje was het afscheid nemen
 
Met dank aan de tandartsen en assistenten:
Thomas Holt, Leontine, Leo, Regina, Indra en Ram

 

                                                                                                               terug naar boven