Tandarts op school  - oktober 2009 -

 

Eindelijk was het dan zover: in oktober kwam het Dental Camp onder leiding van Thomas Holt, voor de 2e keer, naar de school! Wat een ervaring om mee te maken en om te zien hoe dat gaat. Ten eerste moet ik echt even zeggen dat Nepalese kindjes ontzettend dapper zijn! Van alle kids was er maar eentje die echt niet durfde. Dat ging nog om een heel kleintje, dus dan is het nog begrijpelijk.
De dag voordat ze er waren heb ik met Laxmi, Savitri en Devi de keuken nog extra schoongemaakt en andere voorbereidingen getroffen, zoals het neerzetten van grote tafels en nieuwe schone prullenbakken.
Het was een prachtig gezicht om de kinderen een voor een naar de tandartsen te laten gaan. We hadden bedacht wat het makkelijkst was, omdat ikzelf Nederlands kan was het voor mij het makkelijkst om dingen te regelen die ze vroegen aan ons. Savitri heeft de kinderen klas per klas gehaald, Laxmi was er voornamelijk ter ondersteuning van de kinderen die pijn hadden of waarmee iets moest gebeuren. We hadden Renuka uit klas 5 gevraagd ons te helpen, ze spreekt heel goed Engels en we hebben echt heel veel aan haar gehad. Aan de zijkant schreef Renuka precies op wat er met elk kind gebeurde. Thomas Holt houdt zelf bij wat er precies is gebeurt bij welk kindje. Alle kinderen stonden in het boek geschreven met hun naam, leeftijd, klacht en behandeling.

 
voorbereidingen treffen en een klein presentje voor de kinderen
de behandelingen van de kinderen gaat rustig van start.
 
Na enige vertraging kwam het Dental Camp helemaal voorbereid aan op school. Werkelijk waar, alles wat je kent van je eigen bezoeken aan de tandarts was er. Van alle instrumenten, tot de boor tot aan kleine presentjes voor de dappere kinderen. Voor alle kinderen was er iets. Degenen met echt hele witte, goed verzorgde tandartsen kregen een medaille en elk kind kreeg een sticker. Het viel mij op dat vooral de kleintjes erg dapper waren. Dit was ook de groep met de meest onverzorgde tanden. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe beter de tanden waren. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar dat hoort erbij. Er waren vooral een hoop kinderen uit de nursery die gaatjes hadden, zij werden niet geboord, omdat het meestal ging om melktandjes. De kinderen uit de hogere klassen werden wel echt 'behandeld'. Er werden tanden getrokken, gaten geboord en tanden schoongemaakt. Er was een meisje uit klas 2 bij die 4 gaatjes moest laten boren en.. ze heeft niet gehuild! Dat bedoel ik dus met dat Nepalese kids heel dapper zijn. Het leuke van het Dental Camp vond ik dat het niet alleen Nederlandse tandartsen waren. Een mondhygienist was Nepalees. Na de behandeling konden de kinderen door naar de bibliotheek waar ze 'poetsles' kregen. Ook dat werd heel leuk gedaan. Deze assistente was zelf ook Nepalees, zodat ook de kleintjes het goed konden volgen. Er waren posters met daarop stap voor stap het proces van tanden poetsen. Ze legde het helemaal tot in detail uit en ik weet zeker dat de kinderen heel veel hebben gehad aan deze dag. Niet alleen door de behandeling zelf maar ook voor de uitleg erna hoe je het beste je gebit kunt verzorgen.
 
Savitri en Renuka houden de lijst bij terwijl een ander klas poetsles krijgt
gaatjes werden gevuld en sommige melkkiesjes werden getrokken
 
Het is een ontzettend mooi en lief gezicht als de kinderen in de rij staan te wachten in de gang tot ze aan de beurt zijn. Er zitten er een paar bij die helemaal stoer zijn en zo snel mogelijk geholpen willen worden en anderen zijn aandoenlijk nerveus. Al met al was het echt een hele geslaagde dag! Het Dental Camp, Renuka van klas 5, Savitri en Laxmi hebben zich allemaal 100% ingezet die dag voor de gebitjes van de lieve kinderen.
 
Thomas Holt en zijn team
Met dank aan:
Jaimy voor verslag en foto's
tandartsen en assistenten : Thomas Holt, Leontine, Leo, Regina, Indra en Ram
                                                                                                                     terug naar boven