Meriam en Petra - Januari  2011 -

 
Sportdag op school

Dit jaar zijn we weer, tijdens onze korte vakantie, naar de Namaste Primary School geweest om een dagje wat leuks te gaan doen met de kinderen. Het werd een sport en speldag. Petra kreeg eerst een rondleiding van Julia want ze was nog nooit op deze mooie nieuwe school geweest, alleen bij de oude aan Dam-Side. Daarna hebben we ons in alle klassen even voorgesteld en verteld wat we vandaag kwamen doen. Als we de klas binnenkomen gaan alle kinderen netjes staan en worden we verwelkomd met ‘good morning’ en gaan ze pas weer zitten als je ‘please, sit down’ gezegd hebt.
 
gebed ..... ... 'make us good children' ...bless us with knowledge te laat! ff gummen
 

Het was prachtig weer en begonnen we zo de sportdag met de peuters. Wat een mopjes zeg! Er zitten ook al wat oudere kinderen bij. Maar hier op school maakt het niet uit als ze pas op latere leeftijd in de peuterklas beginnen, want misschien hebben ze daar voorheen nooit de kans voor gekregen. Van te voren hadden we een groot parcours uitgestippeld met diverse speelattributen. Eerst moesten ze met een bal op een lepel lopen over banken heen en onder banken door, daarna hetzelfde parcours en dan met 2 kinderen met de enkels aan elkaar naar de overkant. Dit was het meest lachwekkende spel voor de kinderen. Daarna met de bal tussen 2 personen in zonder handen naar de overkant en daarna nog limbo dansen.  Het was vaak echt hilarisch en hebben we ze goed overal onderdoor en bovendoor geleid. Soms hebben we de allerkleinste een beetje geholpen natuurlijk en aangemoedigd.

 
handje helpen door de band stappen onder de bank door hou vast hoor! en eronder door
ff voordoen enkels aan elkaar voorzichtig aan en er weer af de winnaars juichen
stevig die bal ertussen in let op...niet loslaten! limbo dansen ze hadden er lol aan een snoepje uitdelen
 

Als laatste onderdeel moest de leraar geblinddoekt het parcours doen onder luid geroep van de kinderen. Het was super leuk, de kinderen waren erg enthousiast en vonden het echt geweldig. Zo hebben we ook de volgende klas gedaan en deden de leerkrachten heel sportief mee.
Toen was het etenstijd, lekker gegeten met alle kinderen, groenten met noedels en masala kruiden. Vanmorgen op weg naar school hadden we bij een lokaal fruit- en groente stalletje mandarijnen gekocht. Na het smullen van de voedzame maaltijd hebben we deze als toetje nog aan de kinderen uitgedeeld.

 
hou vast die bal... en gauw terug rennen Biswas  en Anita aan de limbo dans
Saphalta is erg lenig Savitri geblindoekt left, left,left.... gezellig met de kids
na zo'n inspanning is het weer heerlijk eten van zo'n voedzame maaltijd
dan erna nog een vitamine shot en zijn de volgende klassen aan de beurt....
 

Na de pauze waren groep 1 en 2 aan de beurt en daarna groep 3, 4 en 5. Ook de meest stoere jongens deden erg leuk mee en was het af en toe lachen, gieren, brullen. We hebben het geweldig gevonden en de kinderen hebben deze dag ook heel zichtbaar met volle teugen genoten.

 
hetzelfde parcours wordt gespeeld en ook de andere klassen vermaken zich prima
ook klas 4 doet het heel goed en sluiten de leerkrachten zich er ook bij aan.
 
Na schooltijd zijn we samen met Laxmi met een aantal kinderen mee naar huis gelopen. Het was een heel eind bij school vandaan. We hadden rijst, groenten, noedels en kruiden gekocht voor de familie waar we langs gingen. De kinderen vinden het echt geweldig dat ze met je mee mogen lopen. Ondertussen pakken ze je hand vast en zelfs onze fiets werd aangeklampt. Één jongen sprak goed Engels en die wilde van alles weten, echt heel gezellig. De familie waar we heen gingen was heel erg arm. Ze wonen in een schuur die ze huren. Onlangs hebben ze ook al spullen van een andere vrijwilliger gehad, anders hadden ze gewoon niets. We hebben kleding aan hun gegeven en ons meegebrachte eten. Het werd al bijna donker toen we na deze leuke en sportieve dag heel moe, maar voldaan terugliepen naar Lake-Side.
 
na school nog even op bezoek bij een paar kinderen

Het was fantastisch om weer op de school te zijn. Het ziet er nog steeds heel goed uit en dat is in een land als Nepal niet gewoon. De leraren zijn allemaal erg gemotiveerd en je merkt dat de kinderen het naar hun zin hebben, want anders zouden ze niet elke dag zo'n eind naar school lopen.

Wat super dat Julia en Brigitte zorgen dat deze kinderen naar school kunnen. Op deze manier kunnen ze werken aan hun toekomst en zorgen dat ze uit de armoede weg komen.

Groetjes,

Petra en Meriam

 

                                                                                    terug naar boven