Bezoek van Jan en Andre aan de school voor arme kinderen  (15 april 2004)

 

N.a.v. hun actie 'Robin Bear' dit verslag.

Woensdag zijn we op zoek gegaan naar het schooltje. We hadden een mailtje gestuurd naar Stichting Namaste Nepal, maar deze is niet aangekomen bleek later. In het internet cafe gevraagd en daar hebben ze het telefoonnummer gevonden. Nadat wij Agni (de directeur van de school) hadden gebeld, kwam hij ons spontaan ophalen. Daar kwam hij aan tuffen op zijn motor, eerst heeft hij Andre weggebracht en toen Jan opgehaald. We hebben het schooltje en de schoolresultaten bekeken en wat gekletst op zijn kantoortje. Hij woont zelf ook in het gebouwtje en heeft dit jaar zijn kantoor naar boven verplaatst om beneden klas 4 te kunnen bergen. Wij hebben gevraagd wat het meest nodig is. Het grootste struikelblok is nu de boeken, totaal komt dit op € 931.-
Wij hebben besloten om daar een derde van te betalen dus hebben we € 300.- overgemaakt naar de Stichting Namaste Nepal.

Na het warme ontvangst van Agni zijn we naar het oude centrum (Mahendrapul) gegaan en hebben bij een winkel wat spulletjes gekocht zoals: 144 schriften met potlood en pennen en wat gummetjes. Van de stiften, kleurpotloden en waskrijt hebben we elk 30 stuks gekocht. Voor in de lokalen hebben we verschillende posters gekocht met transportmiddelen, fruit, het alfabet, gewoontes en lichaamsdelen.
Als laatste hebben we omslagmap op A3 formaat met nog vele andere voorbeelden die in alle klassen gebruikt kunnen worden. Dit alles kost je ongeveer € 30.- , dit omdat we korting kregen toen we vertelde voor wie de spullen waren. Ook nog een kopje thee gedronken met de eigenaar van de winkel. Hij vond het geweldig wat we voor Nepal deden. Hij regelde ook gelijk een taxi voor ons en alles werd ingeladen. Wij zijn maar gelijk terug naar Agni gegaan en hij was zeer verrast en blij natuurlijk. Morgen moeten jullie er wel bij zijn hoor want dan is het de eerste schooldag....

Donderdag 15 april kwamen wij om 9.30 aangelopen bij het schooltje. Ze zagen ons aankomen en daar kwamen 133 kindertjes aangerend! Wat was het geval, het zoontje van Agni had het al rondverteld dat wij kwamen. Wij werden steeds meer uit elkaar gedreven en overspoeld door vragen als: From Holland?
What is your name? Julia and Brigitte? Are you friends of Julia and Brigitte? When are they coming?..............
(Julia en Brigitte zijn van de Stichting Namaste Nepal en de initiatiefnemers om dit schooltje financieel te steunen). Toen moesten de kinderen per klas in rijen staan en dit op lengte. Grappig om te zien hoe gehoorzaam deze kinderen zijn. Het volkslied werd gezongen en na wat heen en weer stappen en klappen op commando hup één voor één de klas in.
Dan komt het volgende ritueel, er staan nog vele moeders die letterlijk hun kind aanbieden aan Agni. Zij willen ook dat hun kind naar school kan. Hij probeert met een paar slimme vragen er achter te komen of hij ze kan plaatsen. Zij moeten echt arm zijn en niet naar een andere school kunnen. Sommige moeders gaan verdrietig weg als Agni negatief antwoord, andere moeders worden helemaal blij en trots als hun kind de klas in mag. De moeders bedanken ons hartelijk dat het kind op school mag blijven, bij deze gaat die dank weer naar de Stichting Namaste Nepal.   

We krijgen korting bij de boekhandel Agni is heel blij met de schoolmaterialen Jan verteld over de wereldreis en
hun actie 'Robin Bear'
De nieuwe kindertjes van Nursery

     

 
Andre na 25 jaar weer terug in de schoolbanken Jan er ook gezellig tussen We geven de kinderen een appel en chocolade  


Wij vroegen later Agni dat dit best moeilijk is om te doen, hij verteld dat rijke Nepalesen zich schamen dat hun kind naar deze school zouden gaan. Morgen staan er weer moeders te smeken. Agni verteld ook dat de opstart van deze school heel anders was. Toen was het moeilijk om de kinderen te vinden, de school is nu al redelijk bekend in Pokhara.

Wij voegen ons bij de hoogste klas (klas 4) die al goed Engels kunnen praten. Jan gaat voor de klas staan en verteld over onze reis. Er hangt een grote wereldkaart en ze luisteren aandachtig. Inmiddels weet bijna de hele school wel waar Nederland ligt. Jan stelt nog een paar vragen over Nederland. Dan krijgen ze de Robin Bear opdracht van Andre en ze mogen een tekening maken voor de 3 kinderen van zijn broer. We delen onze gekochte spulletje uit, ze beginnen gelijk enthousiast. Andre schrijft de namen van zijn neefjes en nichtje even op het bord. Als zij lekker aan het tekenen zijn, gaat Agni met ons mee. Met z'n drieën gaan we even naar de markt om appels en wat chocolade te halen. We komen met meer dan 20 kilo appels en een grote zak chocolade terug. De meeste van deze kinderen krijgen bijna alleen rijst, wij zagen dit ook op onze trekking. Fruit en groente kunnen ze niet betalen. Om 14.00 komt een einde aan de eerste schooldag, alle 133 kinderen krijgen een appel van ons en reepjes chocolade. Wij beginnen bij Nursery, de aller kleinste. Één voor één staan ze op om het in ontvangst te nemen. Als laatste roepen ze in koor Bye, Bye Zo gaan we alle klassen langs en de kindertjes gaan weer naar huis.
Sommige moeten elke dag 2 uur heen en 2 uur terug lopen om op school te komen. Ze hebben het er voor over, ze zijn erg enthousiast en lachen veel. Zo kwam er een einde aan ons eerste goede doel. Wij hebben totaal € 340.- besteed aan deze school. Tevreden hebben we nog wat nagepraat met twee leraren en de lerares van het schooltje en hebben toen afscheid genomen van Agni.  

Groeten van Jan en Andre uit Zwolle

http://www.wereldontdekkers.nl     

                                                    terug naar boven